FAQ

Zijn Zonnepanelen Winst gevend?

Ja. De stroom die u opwekt hoeft u niet af te nemen van uw energieleverancier. Zonne-energie is dus gratis energie. 

Rekenvoorbeeld:

Stel, u schaft een zonne-energiesysteem aan van 4.500 Wattpiek. Met deze hoeveelheid aan zonnepanelen produceert u 4.000 kWh stroom per jaar. De gemiddelde levensduur van zonnepanelen is 25 jaar. In deze periode produceert u dus 25 x 4.000 kWh = 100.000 kWh. Als u dezelfde hoeveelheid stroom zou afnemen van uw energieleverancier, dan zou dat 100.000 x € 0,25 = € 25.000,- kosten. 

De besparing is in werkelijkheid zelfs nog groter, omdat de energieprijzen van energieleveranciers hoogstwaarschijnlijk zullen stijgen. 

Worden Oude Zonnepanelen Gerecycled?

Ja. Hellosun werkt samen met fabrikanten die aangesloten zijn bij PV Cycle. Dit is een wereldwijd programma voor het hergebruiken van oude zonnepanelen. PV Cycle zorgt ervoor dat ongeveer 90% van het zonnepaneel in nieuwe producten worden hergebruikt.

Hoeveel Stroom Verbruikt Een4-Persoons Huishouden Op Jaarbasis?

Gemiddeld 3.600 kWh per jaar.

Kan Ik Zonnepanelen Gebruiken Als Mijn Dak Deels In De Schaduw Ligt?

Als de schaduw op het paneel valt, leidt dit tot een lagere capaciteit. U kunt dit verlies beperken door gebruik te maken van verschillende deelsystemen.

Leveren Zonnepanelen Ook Stroom Als Het Bewolkt Is?

Ja. Zonnepanelen werken op daglicht en werken dus ook op bewolkte dagen.

Heb Ik Een Omgevingsvergunning Nodig Voor Zonnepanelen?

U kunt vrijwel altijd zonnepanelen en zonneboilers zonder vergunningen plaatsen.
U heeft alleen een vergunning nodig wanneer uw woning:

  • is aangemerkt als monument
  • deel uitmaakt van een beschermd stads- of dorpsgezicht

Hoe Lang Gaat Een Zonnepaneel Mee?

De gemiddelde levensduur van zonnepanelen is 30 tot 40 jaar. De gemiddelde levensduur van de omvormer is 20 jaar. U kunt uw oude omvormer vervangen door ieder andere vergelijkbare omvormer, eventueel ook van een ander merk.

I sEr Een Verschil Tussen Polykristal En Monokristal Zonnepanelen?

Monokristal zonnepanelen bieden een groter rendement per vierkante meter.

Zijn Zonnepanel en Weersbestendig?

Zonnepanelen zijn bestand tegen weersomstandigheden, zoals storm, hagel, sneeuw en zware vorst. Ze moeten dan wel op de juiste manier zijn aangebracht.

Zijn Er Fiscale Voordelen Verbonden Aan Zonnepanelen?

De fiscus beschouwt het plaatsen van zonne-energiesystemen als woningverbetering. U kunt de aanschaf daarom financieren met een extra hypotheek. De rente van deze hypotheek kunt u aftrekken van de belasting.

Wat Is Een Zonnepaneel Precies?

Een zonnepaneel bestaat uit een glasplaat en een kunststof plaat. Tussen deze platen zitten zonnecellen. Een zonnecel is een zeer dun plakje materiaal dat zonlicht omzet in gelijkstroom. Er zijn zonnecellen uit allerlei soorten materiaal. Het meest gebruikte materiaal heet ‘polykristallijn silicium’. Panelen met dit materiaal zijn blauw van kleur. Iets donkerder zijn de ‘mono-kristallijne’ zonnecellen. Deze cellen zijn duurder, maar hebben een hoger rendement.

Wat Is Het Verschil Tussen Watt En Wattpiek?

Watt : algemene eenheid van vermogen. 
Wattpiek (Wp):  het vermogen dat een zonnepaneel onder ideale (laboratorium)omstandigheden levert.

Voorbeeld:
Een paneel van 100 Wattpiek levert onder ideale omstandigheden 100 Watt. Reken op een rendement van 80% van het wattpiek-getal als uw panelen:

  • pal op het zuiden zijn gericht
  • onder een hoek van 35 graden met de horizon. 

Hoeveel Zonnepanelen Heb Ik Nodig Om Al Het Stroomverbruik In Mijn Huis Te Dekken?

1 zonnepaneel van 245 Wattpiek produceert 200 kWh per jaar. Verbruikt u 3.000 kWh per jaar? Dan heeft u 3000/200 = 15 panelen van 245 Wattpiek nodig. 

Op Welk Dak Kan Ik Zonnepanelen Laten Installeren?

U moet een schuin of plat dak hebben met onbelemmerd uitzicht op het zuiden. De panelen moeten zo veel en zo lang mogelijk zonlicht kunnen ontvangen. Voor een schuin dak is oriëntatie tussen zuidoost en zuidwest prima.

Wat Voor Soort Stroom Produceert Een Zonnepaneel?

Een zonnepaneel produceert gelijkstroom. U hebt een omvormer (inverter) nodig om deze stroom in huis te kunnen gebruiken. 

Wat Gebeurt Er Als Mijn Panelen Meer Stroom Produceren Dan Mijn Apparaten Nodig Hebben?

In dat geval gaat het overschot terug het openbare net in. De meter in de meterkast dient dan terug te draaien. 

Mijn Panelen Produceren Meer Stroom Dan Mijn Apparaten Nodig Hebben En De Meter In De Meterkast Draait Niet Terug. Wat Nu?

Misschien heeft u een meter met terugloopblokkering, of een digitale meter zonder telwerk voor het terugleveren. Vraag uw netbeheerder schriftelijk om de meter te vervangen door een exemplaar dat teruglevering meet. Uw netbeheerder is wettelijk verplicht  om  dit te doen. Bij sommige netbeheerders moet u voor deze nieuwe teller betalen.

Wat Is Salderen?

Salderen betekent ‘verrekenen’. De stroom die u produceert wordt afgetrokken van door u – bij het energiebedrijf – afgenomen stroom. U betaalt alleen het verschil.

U mag maximaal 5.000 kWh zelf geproduceerde elektriciteit salderen. Sommige energiebedrijven gaan verder en kennen geen limiet. Meer informatie over salderen vindt u hier.

Verbruikt Een Zonnepaneel ‘Snachts Stroom?

Nee. Als er niet genoeg zonlicht op de panelen valt, leveren ze geen elektriciteit meer. De omvormer verbruikt wel een kleine, te verwaarlozen, hoeveelheid stroom. Zo weinig, dat veel meters de hoeveelheid stroom niet eens kunnen registreren. Een omvormer voor 600 Wattpiek aan panelen verbruikt ’s nachts in een heel jaar ongeveer 0,5 kWh.

Heeft Het Zin Om Panelen Op Een Plat Dak Te Plaatsen?

Ja, dat kan. Op een plat dak kunt u zelf zorgen voor een optimale hellingshoek en oriëntatie op het zuiden.

Moet Er Gehakt En Gebroken Worden Als Ik Zonnepanelen Laat Plaatsen?

Nee. Er is alleen een opening in het dakbeschot nodig om de stroomkabel door te laten. Bij sommige systemen worden dakpannen vervangen door de zonnepanelen.

Hoe Weet Ik Of Mijn Panelen Werken?

Meten is weten. Mocht u geen aparte meter hebben dan kunt u op een zonnig middaguur alle andere groepen in de meterkast van de huisinstallatie even uitschakelen. De groep met de aangesloten omvormer en panelen moet er dan voor zorgen dat de elektriciteitsmeter achteruit draait.

Krijg Ik Geld Terug Van De Elektriciteitsmaatschappij Als De Meter Terugdraait?

Uw stroomrekening gaat omlaag, omdat u minder stroom van het energiebedrijf afneemt. 

Heb Ik Een Speciale Elektriciteitsmeter Nodig?

Dat hangt er van af. Heeft u een oude analoge meter met een telwerkje en een wieltje (een Ferrarismeter), dan heeft u geen probleem. Zo’n meter mag wettelijk blijven hangen.

Heeft u een elektronische meter, dan kan het zijn dat deze niet terugdraait. Uw energieleverancier is verplicht om deze meter te vervangen als u daarom vraagt. Het bedrijf plaatst dan een (digitale) meter die ook terug geleverde stroom meet. Het kan zijn dat uw energiebedrijf kosten rekent voor de vervanging.

Hoeveel Subsidie Krijg Ik Op Zonnepanelen, En Wie Moet Ik Daar voor Benaderen?

Er zijn subsidieregelingen voor particulieren en voor bedrijven. Bedrijven kunnen daarnaast ook gebruik maken van fiscale voordelen

Hoe Lang Gaan Zonnepanelen Mee?

Reken op minstens 25 jaar voor de panelen en 10 jaar voor de omvormers. Veel leveranciers garanderen dat hun panelen na 25 jaar nog een opbrengst hebben van minimaal 80%.

Kan Ik Met Mijn Euro’s Het Milieu Voordeliger Van Dienst Zijn Dan Door Zonnepanelen Aan Te Schaffen?

Jazeker. Helemaal geen energie verbruiken kost niks en is zeer milieuvriendelijk! Weinig energie verbruiken kost heel weinig. Ga zo maar door. Energie besparen is dus heel verstandig. Als investering kan een zonneboiler overigens voordeliger zijn dan zonnepanelen. Dit komt doordat zonneboilers een hoger rendement hebben en uit goedkopere materialen zijn vervaardigd dan hightech zonnepanelen.

Werken Zonnepanelen Als Het Vriest?

Ja. Zolang er zon op de panelen produceren zonnepanelen stroom. Sneeuw zorgt ervoor dat de zonnepanelen minder goed werken. 

Moet Ik Zonnepanelen Regelmatig Schoonmaken?

Eenmaal per jaar afnemen met lauw water is meer dan genoeg.  De zonnepanelen staan schuin, waardoor er maar heel weinig vuil op blijft liggen. 

Moet Ik Mijn Zonnepanelen Apart Laten Verzekeren?

Vaste panelen vallen onder de verzekering van uw huis. Losse panelen (in bakken of op frames met ballast op het platte dak) zijn voor sommige verzekeringsmaatschappijen losse voorwerpen die u apart moet verzekeren.